Sunday, 16 December 2012

VASTAUKSET! ANSWERS!


Ensin mietin, että eihän niitä kysymyksiä tullu paljon, mutta nyt kun erotteli kaikki toisistaan niin näyttää jo ihan eriltä! Kysymykset on jaettu kategorioihin, niin on helpompi lukea vaikka vain ne tietyt kysymykset/vastauset, jotka kiinnostaa.


AUSTRALIA:

Kui kaua olit ausseissa?
- Ensin olin Perthissä noin 10kk, Kununurrassa noin 3kk, uudestaan Perthissä noin 4kk ja east coastilla pari viikkoa. Eli yhteensä noin 1,5 vuotta.

Mitä teit siellä?
 - Olin au pairina Perthissä, jonka jälkeen lähdin uutta viisumia varten "farmihommiin" pohjoiseen ja sitten palasin takaisin Perthiin ja olin töissä baarissa.

Paljonko tarvit rahaa ausseja varten? Tai kaua olit ja paljo niiku tarvit rahaa kaikkeen elämiseen ym?
 - En tarvinnut paljoakaan alussa kun lähdin au pairiksi. Au pair elämän jälkeen hostellissa asumiseen meni olikohan se noin $170 viikossa, ruokaan alle satanen ja muihin menoihin tosi vähän kun siinä kylässä ei ollu mitään tekemistä. Farmihommien jälkeen Perthissä kämppä maksoi $155 viikossa, ruokaan meni varmaankin suht sama määrä kuin aiemmin eli alle satanen, julkiseen liikenteeseen parikymppiä viikossa ja mitä nyt sitten shoppaili ja kävi baarissa tai ulkona syömässä :)

Missä asuit?
 - Asuin Australian länsirannikolla Perthissä.

Kenen kanssa matkustit sinne?
 - Lähdin Australiaan aivan yksin kun menin au pairiksi, farmihommiin lähdin myöskin yksin, mutta tottakai muutamat Aussien sisäiset reissut meni kavereiden kans.

Miten tutustuit paikallisiin?
 - Baarissa, salilla, rannalla.... Yllättävän vaikeaa hommaa jos ei tunne ketään kuka esittelis lisää paikallisia!

Missä päin ausseja asuit?
 - Kuten tuossa ylempänä jo mainitsinkin, niin asuin länsirannikolla Perthissä :)

Mihin sinne kannattaisi muuttaa?
 - Suosittelen Perthiä ehdottomasti!! Niin ihana kaupunki, ettei parempaa löydy! Tykkäsin myös Brisbanesta ja Gold Coastista, mutta niistä ei oo muuta kuin lomailu kokemusta :)

Ja millaista matkaseuraa kannattaisi etsiä mukaan?
 - Kannattaa hengailla matkaseuran kans ennen reissuun lähtöä ja ottaa selvää, onko kyseinen ihminen valittajatyyppiä tai sellaista, mistä ei ite oikein tykkää. Jos matkaseura ei ole oikea, niin se kyllä latistaa matkatunnelmaa ja paljon! Paras on tietenkin semmonen easy-going rento tyyppi, joka ei pahemmin valita ja on innostunut kaikesta uudesta!

Paras puoli ausseista?
 - SÄÄ EHDOTTOMASTI!!!

Entä huonoin?
 - Hmm, tää on kyllä oikeasti vaikea kysymys... Varmaan se, että paikallisiin tyttöihin oli tosi vaikea tutustua, mutta ei sitä kyllä voi Australian syyksi pistää kun varmasti on sama homma vähän joka paikassa. Ausseissa kaikki on sen verran huippua, että negatiivisia juttuja on vaikea keksiä!!

Hintataso? 
 - Vuokra on ainaki minun kokemuksien mukaan kalliimpaa kuin Suomessa, ruokakaupoissa on suht saman hintaista, mutta sitten vaatteet saattaa olla vähän halvempia. Kokonaisuudessaan ei hirveästi eroa Suomen hinnoista.

Eliii paljon pitää (vai onko se ylipäätänsä niin tarkkaa) olla rahaa säästössä kun hakee viisumia ja pitikö sun esittää joku todistus että rahaa varmasti on?  
 - Mulla ei pahemmin ollu säästöjä kun lähdin, eikä ne tosiaan siellä päässä mitään raha-asioita kyselly :) Ei tarvinnu todisaa mitään.

Mikä oli Australiassa parasta?
 - Vähän ylempänä sanoin jo että sää eli sama vastaus tähän.

Millainen kaupunki Perth on?
 - IHANA! Sopivan iso, mahtavat rannat, Aussien aurinkoisin kaupunki, helposti tykättävä... Kokonaisen postauksen Perthistä voi lukea täältä!

Jos pitäisi valita vain yksi Australian kaupunki jossa vierailla, mikä se olisi?
 - Vaikka Perth on ehdottomasti minun lempparein kaupunki Ausseissa niin kyllä mie voisin sanoa, että Sydneyyn kannattaa mennä jos vain yhden kaupungin joutuu valitsemaan. Siellä on niin paljon nähtävää ja just niitä juttuja, mitä on vaikkapa telkkarissa nähny.

Miten sait säästettyä rahaa noihin sun reissuihin? Ja kuinka paljon sitä rahaa meni niitten aikana?
 - Au pair aikana säin säästettyä tosi hyvin, kuin myös farmitöiden aikana. Aasiassa selviää tosi hyvin noin tuhannella Australian dollarilla ja melkein sen verran mulla siellä menikin kuukautta kohden

Mitä teit australiassa? Ja kui kaua olit siellä?
 - Molempiin kysymyksiin oonkin jo vastannu ylempänä, mutta vastaan uudelleen. Au pairina olin noin 9kk, farmihommissa noin 3kk, baarissa töissä noin 3kk ja loput ajasta matkustelin. Yhteensä Aussessa tuli oltua noin 1,5 vuotta.


LONTOO:

Lontoo vai australia?
 - Maailman helpoin kysymys, eikä tosiaan tarvinnu miettiä sekunnin sadasosaa kauempaa. NO AUSSIT!

Olitko lontoossa ennen nyt tätä nykyistä muuttoa? Mitä siellä teit jos olit?
 - Olin Lontoossa 2009-2010 au pairina. Täältä voi kattoa Lontoo aikaista blogia!

Mite oikee rahotit nuo sun reissut?
 - Töitä tekemällä ja säästämällä :)

Miten oot/ootte rahallisesti pärjännyt siellä Lontoossa kun sulla ei oo töitä?
 - Asumis-ja työttömyystuilla.

Onko sulla siellä paljon ystäviä?
 - Yhden käden sormin voi laskea.

Mikä on lempipaikka lontoossa?
 - Richmond Park ja itse Richmondin alue on tosi kivoja! Tykkään myös Camden Townista, Notting Hillistä, erilaisista market paikoista ja monista puistoista keskustan lähellä. Ei mulla kuitenkaan ole mitään yhtä lempparipaikkaa, joka olisi yli muiden.

Mitä teet päivät pitkät ku sulla ei oo töitä?
 - Etin töitä monta tuntia päivässä, kokkaan, järjestelen paikkoja, hengaan Namin kans, kirjottelen blogia, luen blogeja, käyn ruokaostoksilla, käyn paikallisen työkkärin tapaamisissa.... :D


SEURUSTELU

Ootko tavannut namin perheen (äiti, isä ym.)
 - En ole.

Millainen koti teillä on?
 - Tämmönen perus enkkukämppä kokolattiamatolla hahhah! Ei hirveästi (tai siis ollenkaan) olla panostettu sisustukseen kun tämä on vaan tämmönen väliaikainen homma.

Minkä ikäinen nami on? kerran jo kysyin etkä vastannut :D
 - Mulle on tullu yks kommentti Namin iästä ja siihen vastasin.. Hmm, en kyllä tiiä mihin on sinun kommentti eksyny, mutta Nami on siis 31v.

Ootko seurustellut vakavasti ennen namia?
 - En ole.

Kolme parhainta puolta sinussa? / ja kolme huonointa?
 - Minuun on helppo tutustua, en ota asioita liian tosissaan ja innostun pienestäkin. / Minusta on kuoriutunu täällä mustasukkainen tyttö ja siitä haluan eroon, välillä innostun liikaa asioista ja joudun sitten pettymään ja välillä reagoin en niin aikuismaisesti kuin pystyisin joihinkin asioihin.

Kolme parasta puolta namissa? / ja kolme huonointa?
 - Mahtava huumorintaju, helppo tutustua ja välittävä luonne. / Huono ajan suhteen (myöhästelee välillä), ei osaa tehdä ns. miesten juttuja, joten mie oon se mies talossa ja välillä laiskottelee vähän kokkailujen ja siivoamisen suhteen ;)


TULEVAISUUS

Mitä aiot nyt siis alkaa opiskelemaan kaiken matkustelun jälkeen?
 - Markkinointi ja/tai mainonta juttuja olis kiva opiskella eli pitää vissiin aloittaa liiketaloudesta.

Haluatko lapsia? montako?
 -Haluan ja kaks vois olla hyvä. Miksei kolmekin.

Muutatkohan enää ikinä takas suomeen?
 - Muutan heti ens vuonna :)

Mitä haluat tehdä "isona"?
 - Haluan olla onnellinen perheen äiti, joka käy tykkäämässään työssä ma-pe. Parasta olis kun vois käydä myös lomalla vaikka kerran vuodessa.

Mikä sinusta tulee ''isona''?
 - Tähän vois varmaan vastata saman mitä tuohon edelliseen kysymykseen. Unelma-ammatti vois olla vaikkapas markkinointi-tai mainontapäällikkö jossain kivassa yhtiössä.

Koetko että Englanti/ulkomaat ovat sinun kotisi vai näetkö itsesi asumassa vakituisesti Suomessa vielä joskus tulevaisuudessa?
 - Sori vaan kaikki enkkufanit, mutta Englantiin en IKINÄ haluais jäädä/muuttaa asumaan! Aussit olis ihan unelmapaikka jos se vaan olis lähempänä Suomea. Todennäköisesti ainakin opiskelen Suomessa ja elämäntilanteesta riippuen muutan joko ulkomaille tai sitten jään Suomeen. Kyllä mie kuitenkin sitten myöhemmin haluaisin asua Suomessa ihan vakituisesti.


SEKALAISET

Kaipaatko Rovaniemeä? Ja mitä kaipaat eniten täältä?
 - Kyllä kaipaan ja aika usein vielä. Ennen ei ollu yhtään ikävä "sitä tylsää paikkaa", mutta nyt kun on aikuistunu sen verran niin alkaa arvostamaan asioita ihan erillä tavalla. Eniten kaipaan läheisiä ihmisiä. Jos nyt ajatellaan pelkkää kaupunkia niin voisin sanoa, että on ikävä sitä kaikkien asioiden helppoutta ja sitä, että kaikki tarvittava on lähellä.

Ootko opiskellut jotain?
 - Lukion jälkeen en mitään.

Onko sulla ajokorttia?
 - On ollu huomena tasan 4 vuoden ajan ;)

Lempparihajuvesi?
 - Tykkään tosi paljon Escadan hajuvesistä ja tällä hetkellä mulla on käytössä Sarah Jessica Parkerin SJP NYC tuoksu. Lemppareita molemmat.

Millaista luulisit elämäsi olevan, jos et koskaan olisi lähtenytkään au-pairiksi ensin Lontooseen ja sitten Austaraliaan, vaan olisit jäänyt Suomeen opiskelemaan/töihin?
 - En ainakaan olis Namin kans. Uskoisin, että olisin tällä hetkellä opiskelemassa jo toisessa koulupaikassa kun olisin tajunnut, ettei se eka valinta ollutkaan oikea. Tai sitten olisin tauolla opiskeluista ja tekisin vain töitä jossain päin etelä-Suomea, todennäköisesti Helsingissä. Asuisin todennäköisesti jonkun kämppiksen kanssa ja tuskin seurustelisin. En todellakaan olis kasvanu henkisesti näin paljoa, mitä oon reissujen ansiosta kasvanu. Olisin varmaan aika erilainen Noora mitä oon nyt!


Tätä oli kiva toteuttaa, pitää ottaa uusiksi sitten taas kun on lukijamäärä kasvanu tai aikaa on kulunu sen verran, että on järkeä tehdä tämmösiä :)Noora

6 comments:

 1. vielä yks kyssäri!
  mitä tykkäsit au pairin hommasta? parasta, huonointa?
  mitä pitää ottaa huomioon ku valitsee perhettä?
  paljoko siitä maksettii sulle?
  mistä etit perheet?

  Oon nimittäi ite ens vuonna suuntaamassa au pairiksi joko enkkuihi tai ausseihi joteen kerro siitä hommasta!! :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joinaki hetkinä tykkäsin hirveästi ja joinaki taas en :D Paras asia au pairina olemisessa on se, että saa olla mukana lasten elämässä ja näkee niiden kasvun ja kehityksen. Tottakai hyvä homma on kans se, että pääsee asumaan uudessa paikassa! Huonoin juttu on ehdottomasti se, että koti ja työ on samassa paikassa, et siis pääse työpaikkaa ja pomoa karkuun mihinkään.

   Yritä valita semmonen perhe, joka tuntuu oman tyyliseltä. Ei kannata ottaa vaan ekaa, joka on kiinnostunu. Tee vaikka lista tärkeistä asioista ja niistä ominaisuuksista mitä haluat perheeltä ja sitten kyselet paljon. Jos et halua tiukkaa perhettä niin kannattaa ottaa selvää säännöistä ennen kuin teet valinnan. Suosittelisin valitsemaan perheen, jolla on jo ollut au pair aikasemmin ja jonka entisten au pairien kans voit jutella ennen valintaa. Entiseltä/entisiltä au paireilta saat parhaiten tietoa perheestä.

   Englannissa mulle maksettiin muistaakseni £90 viikossa ja Ausseissa taas $250 per viikko. Riippuu ihan perheestä ja työmäärästä, mitä sulle maksetaan. Tärkeintä kuitenki on se, että asuminen ja ruoka on ilmaista!

   Ekan perheen löysin mol.fi:n kautta, mutta au pair hommien mainostaminen sillä sivustolla lopetettiin 2009 tai 2010. Australian perheen löysin http://www.aupair-world.net/ sivulta.

   Kysy ihmeessä lisää jos haluat vielä jotain tietää :)

   Delete
 2. Mullaki vielä kysymys noista au pair-hommista. :D

  Kuinka paljon lastenhoitokokemusta Englannin ja Aussien perheet vaativat sinulta vai vaativatko ollekaan? Kuinka paljon sulla oli kokemusta etukäteen?

  ReplyDelete
  Replies
  1. En kyllä muista yhtään perheiden vaatimuksia, mutta ennen Englantia mulla oli taustalla Mannerheimin Lastensuojeluliiton lastenhoitokurssi ja lastenhoitohommia. Ja sitten myös mainitsin, että oon vanhin lapsista ja oon hoitanu omia sisaruksiani. Ei perheet yleensä vaadi hirveitä, kunhan on perus järkevä ihminen ja osaa olla lasten kans, niin voisin sanoa, että kyllä se monesti riittää. Tottakai kokemuksesta on hyötyä ja en oo varma olisko Aussiperhe valinnu minua jos mulla ei olis ollu mitään kokemusta lastenhoidosta.

   Kyselkää ihmeessä lisää jos kiinnostaa!! :) Vai pitäiskö se vaan alkaa kirjottaan au pair postausta :D

   Delete
 3. Munki pitää nyt kysyä että tuutko siis Suomeen opiskelemaan ensi vuonna? Mihin kaupunkiin aiot hakea vai ootko jo saanu paikan? Niin ja kauppatieteitä vai liiketaloutta? :D

  Tuleeko Nami sitte sun kanssa Suomeen opiskelujen ajaksi vai ootteko miettiny noita asumisjärjestelyjä vielä erityisemmin?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Näin olis tarkoitus :) Helsinki kiinnostais eniten, mutta siellä on kyllä niin kovat pisterajat, että taitaa jäädä vaan haaveeksi minun yo-tuloksilla! Paikkaa mulle ei tosiaan vielä ole. Kauppatieteitä vai liiketaloutta.. Hmm, siinäpä vasta kysymys, en oo ihan varma :D Saa nähä haha!

   Namin muuttaminen riippuu ihan työtilanteesta ja vähän kaikesta :) Sen näkee sitten ens vuonna!

   Delete