Friday, 14 December 2012

Nyt puhutaan tisseistä


Muistan kun monta vuotta sitten naureskeltiin mummon ja äitin kanssa joulusaunassa, kuinka mulle ei ikinä vois tulla rintasyöpää kun tissini ovat niin pienet, eikä niihin vois millään tehdä edes mammografiaa, kun eivät riitä mammografia laitteeseen. Silloin tosiaan vielä naureskelin asialle.

Tämän vuoden keväällä Australiassa ollessani löysin kyhmyn vasemmasta rinnastani. Tarkoitus oli mennä käymään lääkärillä, mutta se unohtui ja unohtui vaikka monet muistuttikin, että nyt Noora oikeasti menet käymään näyttämässä tuota pattia asiantuntijalla. Australian jälkeen lähdin Aasiaan lomalle ja kyhmy unohtui täysin. Suomessa se oli taas mielessä, mutta vasta täällä Englannissa sain vihdoin ja viimein tehtyä asialle jotain.

Pari viikkoa sitten varasin lähialueeni lääkäriltä ajan, jotta saisin vihdoin mielenrauhan patin suhteen. Lääkäri löysi patin ja laittoi mulle kiireisen lähetteen lähimpään sairaalaan rintapuolelle. Lääkäriajasta muutaman päivän jälkeen olinkin sitten jo istumassa naisten puolella "saunatakki" päällä muiden tissipotilaiden tavoin odottamassa aikaa Mr Tissiasiantuntijalle.

Kyseinen lääkäri merkkas tussilla kohdan, josta löysi patin ja kertoi, että seuraava askel on ultraääni, jonka jälkeen otetaan sitten neulalla koepala tutkittavaksi. Odottelin omaa ultravuoroani ja kun hoitaja kutsui hauskalla enkkuaksentilla nimeni, sydämeni alkoi hakkaamaan lujempaa ja lujempaa. Ultraus aloitettiin ns. terveestä puolesta eli oikeasta rinnasta ja kainalosta. Oikea puoli oli "wonderful, wonderful", mutta kun siirryttiin vasemmalle puolelle, ei kuulostanutkaan enää niin mahtavalta. Hoitaja pysäytti ultrakoneen patin kohdalle ja tutki sitä oikein kunnolla, jonka jälkeen ilmoitti joutuvansa hakemaan lääkärin paikalle.

Voitte vaan kuvitella minkälaisia ajatuksia siinä vaiheessa vilisi päässä. Tää on nyt tässä, kohta kuulen omistavani rintasyövän ja joudun kertomaan asiasta läheisilleni. Kenelle kerron ensimmäisenä? Miten ihmiset reagoi kuulemaansa? Minkälainen on ennuste? Kaikkea kävi mielessä aina hiustenlähdöstä ja parantumisesta kuolemaan saakka.

Lääkäri tuli paikalle ja yhdessä hoitajan kanssa he jatkoivat patin tutkimista. Ei onneksi kauaa kestänyt kun lääkäri jo ilmoitti, että ei tuo ole mitään muuta kuin kudosta, eikä muita jatkokokeita tarvita. Huhhuh mikä ihana vapautunu olo oli sen jälkeen ja heti lähti viestiä äitille Suomeen. Puhtaan paperit tuli!

Rintasyöpä ei todellakaan katso tissien kokoa tai muotoa ja se voi iskeä ihan kelle tahansa milloin vain! Tottakai riski kasvaa mitä vanhemmaksi tullaan ja miesten keskuudessa se on erittäin harvinaista, mutta esiintyy kuitenkin. Eli nyt kaikki naiset alkakaahan tutkimaan tissejänne säännöllisesti, jos ette ole sitä vielä tehneet! Ikinä ei tiedä mitkä sairaudet iskee ja milloin!


Ps. Muistakaahan kysellä pari postausta alempana!Noora

2 comments: