Sunday, 25 November 2012

Huolia, murheita, harmeja..

Viime aikoina on tullu mietittyä kovasti mennyttä, nykyistä ja tulevaa aikaa. Mitä kaikkea on tullu koettua ja tehtyä, missä sitä onkaan tällä hetkellä ja mihin suuntaan tätä nykyistä elämää lähtee kuljettamaan. Aina säännöllisin väliajoin kuulen siitä, kuinka minun pitäisi olla jo opiskelemassa, olenhan jo niin vanha (kahden viikon päästä 22v..).. Lukion jälkeen suoraan opiskelemaan tarkasti harkittua ja unelmoitua ammattia, opiskeluiden jälkeen hyväpalkkaiseen/-maineiseen työhön ja samaan aikaan tottakai mennään kihloihin, suunnitellaan tulevia häitä ja aletaan perustaan perhettä, siitä on se "normaali" elämä tehty.

Mie en selvästi valinnut sitä niin sanottua normaalia tietä elämässäni. Muistan kun jo yläasteella opettajat käskivät miettiä tulevaisuutta ja ammatinvalintaa, mutta eihän se miettiminen auttanut yhtään. Valitsin lukion, jotta saisin kolme lisävuotta aikaa hakea sitä unelma-ammattia. Lukiosta valmistuttuani tajusin, että olin ihan samassa pisteessä mistä lähdinkin yläasteella ja tarvitsin lisäaikaa. Kaverit ja tutut puhuivat paljon au pairin hommista, joten päätin itsekin hakea au pairiksi ja lähteä tutkimaan tätä suurta maailmaa. Sille tielle jäinkin sitten melkein kolmeksi vuodeksi.

Olisinko kokenut enemmän opiskellessani vai tällä tiellä minkä valitsin? Entä olisinko tällä hetkellä onnellisempi kun opiskelut olisivat loppusuoralla ja työelämä edessä päin? Olisinko sama ihminen, jos en olisikaan lähtenyt maailmalle? Hukkasinko monta vuotta elämästäni, kun en tiennyt mitä haluan tehdä tulevaisuudessa?

Lähes kolmen vuoden matkustelun ja itseni tutkiskelun jälkeen koin vihdoinkin sen tunteen, että nyt mulle riittää ja haluan takaisin "normaaliin" elämään ja arkeen. Mulla olis tarkoitus aloittaa opiskelut ensi vuonna ja omasta mielestäni en ole yhtään myöhässä, vaikka välivuosia tuleekin olemaan silloin jo neljä.

Ja kyllä, mulla on montakin unelmaa, joista muutaman olenkin jo toteuttanut. Osa unelmista on vasta hakemassa muotoaan ja osasta en vielä tiedäkään mitään! Mulla on kaikki avaimet viedä tulevaisuutta haluamaani suuntaan ja nyt yritän tehdä itselleni parhaita valintoja. Kaikella on tapana järjestyä vai mitä?

Olenko huonompi ihminen kuin ne, jotka jatkoi ns. normaalin kaavan mukaan elämistä? Tekeekö se minusta jotenkin arvottomamman, että mulla ei ole ollut tarkkaa tulevaisuuden unelmaa mielessäni lapsesta asti? Itse voisin sanoa, että elämää ei ole tarkoitettu elettäväksi yhden kaavan mukaan. Jokaisella on oikeus valita, mitä haluaa elämältään, eikä erilaiset valinnat tee meistä yhtään sen huonompia kuin toisin valinneet.Noora

7 comments:

 1. Oon sun kanssa niin samaa mieltä että kaikki saa valita omat polkunsa eikä kellään oo siihen mitään nokan koputtamista! Mulla on ollu lukion ja korkeakoulun jälkeen yks välivuosi ja oon kyllä niin tyytyväinen että pidin sen. Ja nyt kun tämäkin ala osoittautui mulle vääräksi niin en näe mitään estettä toiselle välivuodelle. Eräs ystäväni on 24-vuotias ja hän on myös matkustellut ja nauttinut elämästä ja saanut paljon kokemuksia. Mieti kuin paljon enemmän juttuja oot kokenu ku ne, jotka hankkii itselleen tuon "normaalin elämän"?! Ihan mahtavaa. Opiskella ja töitä ehtii tehdäkin sitten vaikka koko loppuelämän. :)

  ReplyDelete
 2. Vanha viisaus on se, että sitä aina unelmoi sen perään mitä ei ole.

  Itse olen edennyt elämässä aikalailla ilman mitään välivuosia. Ylä-asteelta lukioon, heti lakin jäkeen sain paikan yliopistosta. Samana kesänä lakin jälkeen suunta osoitti inttiin josta heti sen jälkeen opiskelujen aloitus. Vähän töitä opiskeluiden ohessa ja sun muuta järjestötoimintaa tein siinä välissä ja nyt vaihtarivuotta Hollannissa.

  Toisinaan olen itse ajatellut, että olisiko pitänyt pitää niitä välivuosia ja tehdä jotain muutakin näin sinun tilanteesta päinvastaisesti tarkastellen. :D

  Voin sanoa ihan tältä paikalta, että ei nuo sinun valinnat tee sinusta huonompaa ihmistä. Kaikissa kulttuureissa vallitsee aina se ajatus "normaalista" elämästä jonka suurin osa valitsee. "Elämässä saa ja pitää tehdä valintoja" taisi jompi kumpi Rantala tai Milonoff todeta eräässä kulttimatkailuohjelmassa. Hyvin moni myös pelkää tehdä näitä paljon puhuttuja valintoja ja sen takia elää elämäänsä tallaten sitä samaa polkua, mitä monet muut ovat jo ennen tehneet ja mikäs siinä tallatessa kun tutulla tiellä on turvallista.

  Jos jotain olet tehnyt mielestäni erittäin oikein, niin se on juurikin matkailu ja sen mukana tuoma itsetutkiskelu. Matkailu avartaa näkemään maailmaa ja itseään uusin silmin. Valitettavan moni ei ota tästä kuitenkaan onkeensa.

  Etkä oo muuten todellakaan myöhässä mistään. Tsemppiä hirveesti ja muista haastaa itseäsi silloin tällöin ja tehdä niitä pelottavia valintoja! Etenkin ole ylpeä siitä mitä on! :)

  ReplyDelete
 3. yleensä en koskaa kommentoi mutta pakko vaan sanoa että oon monestikki miettiny että vitsi mikä mimmi, nii kova arvostus että uskaltanu vaa lähteä ja reissata ja tehä niiku haluaa. ei siinä oo mitään järkeä lähteä vaikka opiskelemaan jos ei edes tiedä mitä haluaa! Tsemiä vaan :)

  ReplyDelete
 4. oon niin samaa mieltä sun kanssas! itekin oon matkustellut lukion jälkeen ja tässä kolmas välivuosi jo alkoi. kyllä aina kuulee noita kommentteja että pitäsköhän sun jo tulla kouluun ja hankkia se kunnon elämä. mielummin mä haen kokemuksia ja oon "vapaa" nyt kun siihen on hyvä aika. sitten kun sulla on lapsia ja pysyvä työ niin harvempi sitä tällalailla lähtee minnekään.

  tsemppiä! :)

  ReplyDelete
 5. Haluaisin kirjottaa tähän jonkun järkevän pitkän kommentin mutta en nyt jaksa, joten sanon vain että oon ite miettiny paljon samoja juttuja, ja oon samoilla linjoilla ko sie tuossa kirjotitki. Hmm.. Ehkä tuun tänne myöhemmin vielä kommentoimaan, kun ajatus juoksee paremmin :-D Piti vaan päästä kommentoimaan jotain.

  ReplyDelete
 6. Älä turhaan murehdi tuota asiaa tai varsinkaan muiden kommentteja :)
  Itse menin kyllä lukion jälkeen suoraan amk:uun mutta se ei ollut mikään itsestäänselvyys...Lähdin sitten amk:sta vaihtoon vuodeksi ja samantien vaihdon jälkeen työharjoitteluun lähes vuodeksi. Ja no, eipä noista koulun kannalta erityisemmin hyötyä kyllä ollut ;) Sen vuoksi opiskeluaikakin venyi melkein 8 vuoteen, krrhhmm :D
  Mutta näin jälkeenpäin katsottuna ja sinua pari vuotta vanhempana voin todeta että mikään koulu, ei siis MIKÄÄN, tarjoa sulle niitä kokemuksia joita olet reissuiltasi saanut! Ainut haitta itsellesi kuvittelisin olevan -jos nyt monen välivuoden jälkeen päätät suunnata takaisin koulun penkille- on se, että olet niiiiin paljon itsenäisempi, avarakatseisempi, suvaitsevampi, ymmärtäväisempi ja kokemusrikkaampi kuin 95% muusta luokasta. Ja listaa vois jatkaa vaikka kuinka kauan.

  Mitä vanhemmaksi itse tulen, sitä ylpeämpi olen koko ajan siitä että uskalsin yksin lähteä kauas toiselle puolelle maailmaa ja selvisin asioista jotka tuntuivat silloin ylitsepääsemättömiltä. Kerron kokemuksistani erittäin ylpeänä kaikille jotka niistä kysyvät, ja itse asiassa tunnen olevani salaa niin älyttömän paljon viisaampi kuin uraputkessa olevat puolituttuni jotka ovat valmistuneet esim. lääkäreiksi reissaamatta nimeksikään ja luulevat silti olevansa maailman napa ;)
  Sulla on nyt sellainen rikkaus menneisyydessäsi että uskalla olla ylpeä siitä!

  Hei kysyisin sitten velä sinulta, että mitä suosittelisit näistä maista kokemustesi perusteella: Vietnam, Kambodza vai Filippiinit? Kannattaako kahden viikon loman ajaksi yhdistää noista vaikka kaksi vai olla ennemmin samassa maassa koko ajan? Koska olet itse noissa käynyt? Mietin vain sitä kun reissuun pääsemme vasta keväällä, että onko tuolla suunnalla jo ihan tukahduttavan kuuma...Vaihtoehtona on sitten joku Väli-Amerikan maista :)

  ReplyDelete
 7. Kiitos kaikille kannustuksista ja mielenkiintoisista kommenteista! Kohtalotovereita löytyy siis, enkä ole ainoa, joka kyseisellä tavalla ajattelee!

  Anonyymi: Mieki sanon aina, että kyllä sitä aivan hyvin ehtii opiskella ja tehä töitä vaikka koko loppuelämän! Nuoriahan tässä vielä ollaan :)

  Eero: Kiitos tsemppailuista! :) Onneksi niitä välivuosia voi pitää vaikka sitten opiskeluidenki jälkeen jos siltä tuntuu! Mutta sitten ei tarvi enää stressata koulutuksesta ja voi hakea suoraan työelämään. Molemmissa on omat hyvät ja huonot puolensa! Ps. Riku ja Tunna on ihan parhaita!!

  Anonyymi: Kiitos!! Sait minut hymyilemään tuolla "vitsi mikä mimmi" -kommentillas! :)) Välillä tulee itekin mietittyä, että kyllä sitä oli aika rohkea kun lähti ilman tuttuja tuonne maailmalle, mutta hengissä ollaan edelleen!

  Anonyymi: Tee sitä minkä ite parhaaksi näet, opiskelemaan ja työelämään ehtii vielä vaikka vähän vanhempanakin :) Yhestäkään koulusta ei saa niitä kokemuksia, joita kokee matkustellessa!

  Tiia: Tulehan ihmeessä kommentoimaan uuestaan jos siltä tuntuu ;)

  Naanulii: Ite halusin just välttää tuota opiskeluiden venymistä, kun en tosiaan tienny mitä haluan opiskella niin olisin varmaan ollu kaikista laiskin oppija ikinä :D Mutta ei siinä 8 vuodessakaan kyllä mitään vikaa ole jos on sinä aikana päässy käymään maailmalla jne ;)

  Ihan oikeassa oot tuossa opiskeluiden aloittamisen "ongelmassa". Moni koulu on varmasti täynnä nuoria, jotka ei oo käyny välttämättä edes Suomen rajojen ulkopuolella ja mielipiteet voi olla vähän rajoittuneempia. Mutta sepä nähdään sitten ensi vuonna toivottavasti!

  Oon kuullu samaa moneltakin vanhemmalta tutulta. Ne joko katuu sitä, ettei lähteny maailmalle tai sitten on tosi ylpeitä siitä, että lähtivät kokeilemaan siipiään.

  Hmmm, Vietnamissa olin kesäkuussa, Cambodiassa joulukuussa ja Filippiineillä myös kesäkuussa. Suosittelisin olemaan yhessä maassa sen kaks viikkoa, tai sitten vois myös yhdistää esim. 10 päivää rantalomaa yhessä maassa ja sitten 3-4 päivää kaupunkilomaa toisessa. Vietnamista mulla ei ole hirveästi kokemuksia kun oltiin siellä vaan pari päivää ja yhessä paikassa(Ho Chi Minh City) koko sen ajan. Cambodiassa olin Sihanoukvillessä kahen ja puolen viikon rantalomalla ja Filippiineillä ihan väärässä paikassa joten loma meni hotellin altaalla :D Riippuu ihan siitä mitä haet. Laita ihmeessä lisää kommenttia niin neuvon lisää kun tiiän mitä haluat siltä lomalta! :)


  Huh kylläpä tuli pitkä vastaus :D

  ReplyDelete